Glavne jedi
Špinača
1 kg špinače
3 jedilne žlice masla
1 strok česna
S1 žlica kisle smetane
sol in poper
Svežo špinačo operemo v vreli vodi na hitro pokuhamo. Nato odlijemo odvečno vodo in jo sesekljamo z multinožem. Dodamo maslo, smetano, česen sol in poper ter vse skupaj pokuhamo. Špinača ohrani lepo zeleno barvo in je nadvse okusna.
Nadevana telečja prsa
750 g telečjih prsi
sol
1 žlička limoninega soka
2 žemlji
1 dcl mleka
1 čebula, peteršilj, 1 jajce, 1 skodelica juhe
3 žlice masla, moka, poper, sol, muškatni orešček
V meso zarežemo odprtino za polnjenje nadeva. Nato ga natremo s soljo in limoninim sokom.
Nadev: žemlji namočimo v toplo mleko, dodamo čebulo, peteršilj in jajca ter vse skupaj sesekljamo z multinožem. Začinimo in s to maso nadevamo meso. Prelijemo z vročo juho, v kateri smo raztopili maslo. Med pečenjem meso oblivamo s preostalo juho.
Jetrni cmoki
400 g kruha
½ l vročega mleka
250 g telečjih ali govejih jeter
2 jajci
1 čebula, peteršilj, sol, poper, majaron
Kruh narežemo na koščke in namočimo v vročem mleku. Z jeter potegnemo kožico in jih narežemo na majhne koščke. Dodamo jim čebulo in peteršilj in vse skupaj sesekljamo z multinožem. Uporabimo lahko posebni pribor – nož za rezanje mesa. Masi dodamo jajci, kruh namočen v mleku in začimbe in sesekljamo z multinožem. Nato z rokami oblikujemo cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu 20 minut.
Krompirjev pire
1 kg olupljenega in kuhanega krompirja
ca. 3/8 l mleka
30 g masla
sol
muškat po želji
Kuhan krompir odcedimo in ga z multinožem (mešalnik ne vključimo) tolčemo. Dodamo vroče mleko, muškat in maslo, vključimo mešalnik in naredimo pire.