Sladice
Sadni sladoled
200g zamrznjenega sadja ( jabolka, jagode, maline in drugo sadje)
6 žlic sladke smetane
sladkor ali med
Rahlo odtajano sadje, smetano, sladkor razrežemo z multinožem. Mešalnik pri tem rahlo premikamo navzgor in navzdol. Sadni sladoled takoj serviramo, ali ga shranimo v zamrzovalniku.
Vanilijev sladoled
3/8 l mleka
½ zmletega vanilijevega stroka
1 jajce
2 rumenjaka
1/8 l smetane
Mleko z vanilijo zavremo. Z multinožem gladko zmešamo jajce, jajčna rumenjaka in sladkor. To kremo umešamo v mleko. Na majhnem ognju kuhamo tako dolgo, da masa naraste.
Smetano stepemo z nastavkom za stepanje in jo umešamo v kremo. Napolnimo model za sladoled in damo zamrzniti. Pred serviranjem sladoled zmešamo z multinožem.
Kolač z umešanega testa
250 g sladkorja
4 jajca
1 zavitek vanilije
sok od polovice limone
200 g masla ali margarine
1 dcl mleka
500 g moke
1 pecilni prašek
naribana limonina lupina
Sladkor, jajca, limonin sok in naribano limonino lupino damo v široko in visoko posodo. Dodamo še stopljeno maslo. Vse sestavine približno 2 minuti mešamo z multinožem. Dodamo mleko, moko, in pecilni prašek in z mešalnikom mešamo še 3 minute. Po 5 minutah je testo gotovo. V dobro pomaščenem pekaču ga v srednji vroči pečici spečemo. Pečen kolač potresemo s sladkorjem v prahu.
Marmelada z rdečega ribeza
500 g rdečega ribeza
500 g sladkorja
Očiščen ribez in sladkor damo v lonec in približno 5 minut mešamo z multinožem. Z marmelado napolnimo kozarce, ki jih dobro zapremo.
Skutina krema z vanilijo
1 zavitek vanilijevega pudinga
½ l mleka
3 žlice sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
V ½ vrelega mleka, kateremu smo dodali sladkor, zakuhamo puding. Puding nato ohladimo.
Skuto, vanilijev sladkor in 2 žlici sladkorja z multinožem zmešamo in maso dodamo ohlajenemu pudingu.
Po želji lahko kremi dodamo sadje.
Beljakov sneg
Jajčni beljak damo v visoko posodo ( manjša količina- manjša posoda; večja količina – večja posoda), na mešalnik vstavimo nastavek za stepanje. Aparat vključimo in dodamo žlico vroče vode, kar zadostuje za manjše in večje količine. Mešalnik počasi večkrat premikamo navzgor in navzdol. Na ta način naredimo rahel in čvrst sneg. Posodo, v kateri mešamo, pred uporabo splaknemo s čisto vodo.
Biskvitno testo
Jajčni beljak damo v visoko posodo ( manjša količina- manjša posoda; večja količina – večja posoda), na mešalnik vstavimo nastavek za stepanje. Aparat vključimo in dodamo žlico vroče vode, kar zadostuje za manjše in večje količine. Mešalnik počasi večkrat premikamo navzgor in navzdol. Na ta način naredimo rahel in čvrst sneg. Posodo, v kateri mešamo, pred uporabo splaknemo s čisto vodo.
Sacher torta
150 g jedilne čokolade
150 g masla
150 g sladkorja v prahu
6 jajc
100- 150 g moke
marelična marmelada
Čokolado stopimo nad soparo, dodamo maslo in z nastavkom za stepanje dobro zmešamo. Masi umešamo rumenjake in sladkor v prahu ter nato še trd sneg, tej masi pa dodamo presejano moko. Testo damo v dobro namaščen tortni model. Pečemo pri srednji temperaturi. Biskvit prerežemo, namažemo z marelično marmelado in prelijemo s čokoladno glazuro.
Dunajski čokoladni puding
150 g masla
¼ l mleka
125 g moke
100 g sladkorja
150 g naribane čokolade
6 jajc
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 ščepec soli
Mleko, maslo, sol in žlico sladkorja zmešamo z nastavkom za stepanje. Zavremo, dodamo moko in mešamo toliko časa, da se masa loči od sklede. Malce ohladimo, dodamo čokolado, še preostali sladkor, vanilijev sladkor in rumenjake. Na koncu rahlo umešamo trd beljakov sneg. S pripravljeno maso napolnimo model za puding. Nad soparo kuhamo do 30 minut, kuhan puding zvrnemo na pladenj in prelijemo z gostim čokoladnim prelivom.